برای مشاهده تصاویر، باید ابتدا وارد سایت شوید، یا در سایت ثبت نام رایگان کنید.
در قسمت چهارم از فصل دوم سری برنامههای اتاق آبی به میزبانی میثم سلیمانی، حمیدرضا احمدیان، مشاور مدیرعامل بانک ملت از لزوم تغییر نگاه بانکداری سنتی و پذیرش فناوری در این صنعت و روند پیشرفت فینتک در کشور و ملزومات مرتبط با نوآوری در حوزه بانک و پرداخت صحبت کرد.
او در ابتدای صحبتهایش با اشاره به تأثیر
برای دیدن محتوای پنهان، ابتدا
ورود
کنید، یا در سایت
ثبتنام رایگان
کنید!
و داده بر صنعت فینتک گفت: «در بانکداری آینده، هوش مصنوعی مولد است و قرار است با تغییر پارادایمها به تغییر ماهیت فینتک و بانک منجر شود. از نگاه من بانکهایی که امروز برای روند جدیدی مانند اینترنت بانک، نئوبانک، همراه بانک و.. فضایی مجزا در نظر گرفتهاند، مجبورند به سمت مگا پلتفرمها حرکت کنند.» به گفته احمدیان، هوش مصنوعی در این نقطه به یکپارچهسازی نیز منجر میشود. هم راستا با هوش مصنوعی سایر تکنولوژیها مانند بلاکچین و 5G، و… در حال پیشرفتاند.مشاور مدیرعامل بانک ملت در پاسخ به سؤال میزبان درباره تأثیر هوش مصنوعی بر ارتباط مشتری با بانک، توضیح داد که امروز عمده برنامهها و تمرکز بانکها بر خدمات مشتری متمرکز شده است. مشتری برای آنها اصل است و قطعاً آنها در نظر دارند، با هوش مصنوعی تجربه مشتری را بهبود و یا APIهای خود را توسعه دهند، این دغدغهها درست است؛ اما در آینده با پررنگشدن نقش فنّاوریهای برانداز بانک مالی محور میشود و مشتری بخشی از یک اکوسیستم مالی خواهد شد. یعنی ذات مشتریمحوری درون مالی محوری تکامل پیدا خواهد کرد. در همین راستا باید بگوییم صنعت آینده ما صرفاً پولی نیست و جنس مالی به خود خواهد گرفت.»
هیجان بازار؛ علت اقدامات نوآورانه بانکها
احمدیان همچنین در خصوص تأثیر هوش مصنوعی بر نیروهای انسانی گفت در دنیا بانکهایی هستند که با ربات ارائه خدمت میکنند و حتی برای مشتری پیشنهادهایی هم دارند، در این نقطه ذات نیروهای انسانی تغییر میکند و ارائه پیشنهادهای پیچیده مالی سمت نیروی انسانی میآید. اینکه ما یک بانکدار سنتی نیاز نداریم به معنای بینیازی به نیروی انسانی نیست بلکه تنها مهارتهای آنها باید تغییر میکند.
او صراحتاً توضیح داد که بههرحال یک ربات یک ماشین است و سقف مهارتهای آن بهاندازه توسعهیافتگی آنهاست.
در ادامه گفتوگو، میثم سلیمانی میزبان برنامه مطرح کرد که آیا میتوان بانکها را از یک واسط فراتر دانست و آنها را یک بازگیر در عرصه مالی تلقی کرد؟ که احمدیان توضیح داد در دنیا نقش بانکها در حال تغییر است و بانکداری آن در حال شکلگیری است. البته این تغییرات و حرکت به نسبت بلوغ بانک متفاوت است. بلوغ راهنمای نقشه راه آینده هر مجموعه است، در واقع بلوغ فکری است که نشان میدهد امروز در چه نقطهای ایستادهایم و قرار است چگونه و چه زمان در نقطهای دیگر باشیم.
او معتقد است بانکهای کشور به مفهوم مذکور توجه ندارند و بر اساس کشش و هیجان و مسیر بازار تصمیم میگیرند. این تصمیمها، درست و بر اساس نیاز بازار هم هستند؛ اما بهتر است بانکها به بلوغ دیجیتال خود هم توجه داشته باشند و از توسعه بیبرنامه بازارهای مالی پرهیز کنند.
میثم سلیمانی در واکنش به این لزوم پرسید که آیا باتوجهبه نگاه سنتی حاکم بر جامعه، میتوان منتظر این بازتعریفی بود که احمدیان تصریح کرد: «هدف ما جهش به بانکداری نوین است اما درگیر بانکداری سنتی هستیم. بانکهای ما سالهاست که در این بستر فعالیت داشتهاند و حاضر نیستند از منطقه امن خود فراتر بروند. بانکها باید به دوباره و متفاوت فکرکردن سوق داده شوند و راهبردهای جدیدی را ترسیم کنند.»
او ادامه داد: «بانکها معتقدند برای حرکت به آینده شدن، باید حتماً مرکز نوآوری و یا هوش مصنوعی داشته باشد. بنگاههایی هستند که در این مسیر بر لزوم سندباکس برای اطمینان بخشی به
برای دیدن محتوای پنهان، ابتدا
ورود
کنید، یا در سایت
ثبتنام رایگان
کنید!
تأکید دارند؛ اما آیا بانکهای پیشرو هم از این مراحل عبور کردند تا به بانکداری نوین برسند؟او تأکید کرد که برای استفاده از هوش مصنوعی به تأسیس شرکت مربوطه نیازی نیست، بانکهای پیشرو در جهان یک مرکز تعالی دارند که برای آنها خلق ایده و مسیر میکند. این مسیر آموزش، ایده، برنامهها، ارتقای مشتریمحوری، بازنگری در خدمات در بر میگیرد. این مرکز در واقعاً بلوغ تفکر را ایجاد میکند.
حدود فعالیت رگولاتور
طبق گفتههای احمدیان درباره رگولاتور در ایران، رگولیشن و اجرا ماهیتهای متفاوتی دارند: «آنچه مهم است ایجاد امنیت و پایداری و در حوزه و توجه به پایه پولی، کلاهبرداری و مواردی ازایندست است اما تنظیمگر کنونی به تمام حوزهها ورود میکند. این موضوع به کندشدن سرعت ورود فنّاوری منجر میشود.»
به گفته او، تعیین بایدونباید برای حوزههای جدید فرصت بلوغ و تحول را بین برده است: «رگولاتور اعلام میکند که این مسیر برای یک حوزه امن پس این مسیر نیز درست است؛ اما محل بخش خصوصی منطقه امن نیست. فضای نوآوری فضای بازی است و این ماهیت را نمیتوان با سختگیری تنظیمگری کرد و نوآوری بسته محکوم به شکست است.
نقش بانک مرکزی در ایجاد اکوسیستم مشترک
احمدیان در بخش دیگری از صحبتهایش از تعامل فینتک و بانکها گفت. به اعتقاد او، علیرغم دوسویگی تعامل، بانکها نیازمند فینتک هستند؛ اما مشکل اینجاست که فضای گفتوگو میان کسبوکارهای بانکی و آگاهی از نیاز بانکها… وجود ندارد و نقطه شروع ارائه پیشنهاد مبهم است.
مشاور مدیرعامل بانک ملت در پایان صحبتهایش خطاب به بانک مرکزی تصریح کرد: «پیش از اینکه بر دستورالعمل، تأسیس مراکز برگزاری رویداد تأکید کنیم باید به موضوع حل مسئله نیز توجه داشته باشیم. بانکها ممکن است با تکالیفی که سایر مؤسسات بر آنها محول میکنند درگیر باشند. اصلاً فرصتی هم برای فکرکردن به نوآوری نداشته باشند. بانک مرکزی میتواند سالی دوبار بانکها و بخش خصوصی را کنار هم قرار دهد تا به اکوسیستمی برسیم که مشکل آنها را حل کند. مانند بسیاری از کشورها این مسیر را رفتهاند.»
برای دیدن محتوای پنهان، ابتدا
ورود
کنید، یا در سایت
ثبتنام رایگان
کنید!
منبع: راه پرداخت