برای مشاهده تصاویر، باید ابتدا وارد سایت شوید، یا در سایت ثبت نام رایگان کنید.
برای دیدن محتوای پنهان، ابتدا
ورود
کنید، یا در سایت
ثبتنام رایگان
کنید!
، معاون مدیرعامل بانک تجارت معتقد است که الزامات بانک مرکزی ممکن است باعث کندشدن سرعت رشد کسبوکارها شود اما رویکرد مثبتی دارد و این اقدامات در جهت کمکردن ریسک است. کاهش ریسک به معنای پذیرفتن فضای جدید است. به گفته داودیان نباید اینطور تعبیر شود که چون رگولاتور چارهای در مقابل پذیرش فضاهای جدید نداشته، ریسک را با ایجاد محدودیت کاهش داده است.امیرحسین داودیان، معاون مدیرعامل بانک تجارت مهمان قسمت سوم از
برای دیدن محتوای پنهان، ابتدا
ورود
کنید، یا در سایت
ثبتنام رایگان
کنید!
در گفتوگو با میثم سلیمانی سردبیر رسانههای آنلاین «راهکار» از اصلیترین روندهای فینتک در دنیا و ایران سخن گفت.داودیان در اشاره به بلوغ فینتکها در جهان و ایران در مقایسه با یکدیگر توضیح داد: «چهار سرفصل برای بررسی بلوغ وجود دارد؛ تعداد بازیگران، حجم سرمایهگذاری، حجم درآمد ایجادی و حجم کاربر. فاکتور دیگری را هم میتوان به سایر فاکتورها اضافه کرد تحت عنوان؛ حجم تنوع خدمات و محصولات.»
او ادامه داد: «اگر به این آمارهای بینالمللی نگاه کنیم این ارقام به چند صد میلیارد دلار رسیدهاند و میتوان گفت که این بازار بالغ است اما اشباع نیست.»
رمیتنس در ایران بازار چندانی ندارد
در ادامه این گفتوگو سری هم به بازار رمزارزها و رمیتنس زده شد. داودیان معتقد است که رمیتنس در ایران بازار چندانی ندارد و تقاضا برای استفاده از استیبلکوینها برای رمیتنس آنقدر بالا نیست اما اگر بنا به استفاده از کریپتوها باشد باید شبکه پذیرندگان این فضا را شکل دهند.
میثم سلیمانی سردبیر رسانههای آنلاین «راهکار» در این گفتوگو از داودیان پرسید که آیا باتوجهبه رویکرد محدودکننده رگولاتوری اجازه پرداخت کریپتویی به شبکه پذیرندگان داده میشود؟ داودیان در پاسخ به این پرسش گفت: «رگولاتور به فعالان حوزه نگاه میکند و ملاحظاتی را در نظر و الزاماتی را تعیین میکند که ممکن است سرعت رشد کسبوکارها را کاهش دهد اما سعی در کاهش ریسک و مدیریت فضا دارد.»
او با اشاره به دستورالعمل سقف تراکنشهای آنلاین برای ورود به صرافیهای ایرانی و زمان تسویه گفت: «این اقدامات شاید سرعت صرافیها را کاهش دهد اما مثبت است. این رویکرد ازآنجهت مثبت است که سعی میشود بازار مدیریت و ریسک کاسته شود. کمکردن ریسک خود به معنای پذیرفتن بازار است.»
سردبیر رسانههای آنلاین «راهکار» در ادامه با اشاره به اینکه حدود ۱۱ میلیون ایرانی از کریپتوها استفاده میکنند و رگولاتور نمیتواند استفاده از رمزارزها را ممنوع کند گفت: «بانک مرکزی با این دست از اقدامات سعی میکند فضا را محدود کند.»
داودیان اما در پاسخ به این سخن، توضیح داد: «ما نمیتوانیم کریپتو را با دلار مقایسه کنیم. کریپتو یک تکنولوژی است مثل بلاکچین. انافتی یک زیرساختی است که تعداد زیادی کسبوکار روی آن تعریف شدهاند و یکی از کسبوکارهای روی آن مربوط به توکنایز کردن میشود. بنابراین رگولاتور در حال حاضر در فاز مدیریت است که ممکن است این مدیریت کند باشد. اما اینطور نیست که بگوییم رگولاتور چونکه چارهای ندارد بدین شکل فضا را مدیریت میکند که این حجم به حداقل برسد.»
سهم بازار لندتکها از دههزار میلیارد تومان میگذرد
در ادامه، بحث به
برای دیدن محتوای پنهان، ابتدا
ورود
کنید، یا در سایت
ثبتنام رایگان
کنید!
، نسبتشان با صنعت بانکی ایران و دغدغهها و مسائل بازار لندتک کشور رسید.به گفته داودیان دنیا بحران لندتکها را تجربه کرده، ما در ایران با تأخیر به این بحران میرسیم. آمارهای جهانی این بحران در سال ۲۰۲۲ شروع شد که ناشی از افزایش نرخ بهره بود. تعداد لندتکها در دنیا و حجم سرمایهگذاری روی این کسبوکارها زیاد شده بود اما پس از این بحران در دنیا موضوع تأمین مالی مطرح شد و قدرت خرید خانوادهها کاهش پیدا کرد و سرمایهگذارها عقب کشیدند و ضریب نکول افزایش پیدا کرد.
او گفت: «باید در نظر داشت که بخشی از جامعه افرادی که از لندتکها استفاده میکنند در پی تأمین مالی هستند و بخشی دیگر به دنبال افزایش رفاه و راحتیاند. به عبارتی این دسته از افراد بیشتر در معرض بیکاری و در نهایت نکول هستند. اما در ایران این بحران به چه شکل رخداده است؟»
داودیان در ادامه توضیح داد: «در ایران لندتکها در فاز معرفی سعی کردند با استفاده از منابعشان، نرخ شمول دسترسی مردم به اعتبارات خرد را بالا ببرند. در بازار لندتک ایران، بیشتر آنها از منظر سهامداری به یک بانک یا گروه صنعتی ارتباط و اتصال برقرار کردند. لندتکهایی که به گروههای صنعتی متصل شدند با یک پله فاصله به سراغ بانکها رفتند به جهت دسترسی به ضریب اهرم بانکها و منابع مالی.»
او ادامه داد: «لندتکهایی که در ایران خارج از سیستم بانکی فعال بودند به اکوسیستم اعتبار دسترسی نداشتند و هنگامی که یک مشتری تسهیلاتش را پرداخت نمیکرد فقط در آن مجموعه نکول داشت و این موضوع در سیستم اعتباری کشور ثبت نمیشد. پیوستن لندتکها به بانکها کمک کرد که این موضوع حل شود و نرخ نکول لندتکها کاهش یابد.»
به گفته داودیان لندتکها برای تسهیلات خردشان ضامن و وثیقه نمیخواهند که در صورت نکول، پسگرفتن این مبالغ برای آنها هزینه سنگینی به دنبال دارد. نداشتن ضامن و وثیقه باید در سیستم اعتباری کشور با اعتبارسنجی جامعتر حل شود. وزارت اقتصاد نیز در تلاش است که تمام بانکها را مکلف کند تا فرایند اعطا تسهیلات خردشان را غیرحضوری کنند.
داودیان با بیان اینکه عدد دقیقی از بازار لندتک ایران ندارد گفت: «گمان میکنیم سهم بازار لندتکها در ایران امسال به دههزار میلیارد تومان برسد و حتی آن را رد کند.»
شکل و شمایل بحران مالی در ایران
آیا لندتکها ظرفیت مدیریت این ارقام را دارند؟ معاون مدیرعامل بانک تجارت در پاسخ به این سؤال میثم سلیمانی گفت: «آنچه بانکها در تحلیل اعتباری میتوانند، لندتکها نیز میتوانند داشته باشند. پس در سطحی که نظام بانکی تسهیلات خرد ارائه میدهد، لندتکها نیز قادر به ارائه و مدیریت آن هستند.»
امیرحسین داودیان با اشاره به این موضوع که آیا ممکن است با این روند به بحرانی بدهی مواجه شویم گفت: «متغیرهای مختلف اقتصاد کلان روی این مسئله مؤثر است اما ایران با بحران بدهی جهانی همسو و همساز نیست. مردم ایران همچنین مبنای زندگیشان بر اساس بدهی نیست و توده مردم مالک دارایی خود هستند پس ممکن است که با ضرر مواجه شویم اما بحران بدهی مقوله دیگری است. بحران بدهی جایی رخ میدهد که توده مردم از پس تملک داراییشان برنیایند.»
او در پایان بیان کرد که با تسهیلات اعطایی لندتکها نمیتوان دارایی سنگینی مثلاً طلا، ملک و.. خرید. این رقم ارزش زیادی در دسترسی به رفاه عمومی، منابع مالی و… خلق میکند اما ریسک زیادی ایجاد نمیکند.
برای دیدن محتوای پنهان، ابتدا
ورود
کنید، یا در سایت
ثبتنام رایگان
کنید!
منبع: راه پرداخت